Kotiaine.com Kotiaine.com
Takaisin edelliselle sivulle.

Muiden vaikutus käyttäytymiseen

Käyttäytymiseen vaikuttavat useat eri tekijät. Ensimmäisenä tulee mieleen henkilöiden sosiaalinen asema. Ihminen käyttäytyy eri tavalla esim. äitinsä kuin opettajansa läsnäollessa. Todennäköisesti hän ei myöskään puhu ventovieraalle henkilökohtaisista asioistaan yhtä herkästi kuin parhaalle ystävälleen.

Itsetunto vaikuttaa osaltaan käyttäytymiseen. Ne, joiden itsetunto on huono, saattaa tehdä mieli painua maan rakoseen toisen ihmisen läsnäollessa, vaikkei siihen olisi minkäänlaista syytä. He vain haluavat välttää sosiaalista kontaktia ja kuvittelevat olevansa jotenkin huonommassa asemassa kuin vaikkapa vieressä seisova henkilö.

Toisten ihmisten asenne ja mieliala vaikuttavat osaltaan. Jos he ovat iloisia ja sosiaalisia, käyttäydymme helposti samalla tavoin. Olemme ehkä avoimempia ja valmiita ottamaan heistä vaikutteita. Toisaalta ihmisten asenteiden ollessa negatiivisia huomaamattamme muutumme hieman sisäänpäinsuuntautuneiksi. Ihmisten välillä vallitsee tietynlainen negatiivinen jännite.

Käyttäytyminen riippuu osaltaan myös tilanteesta ja läsnäolijoiden määrästä. Täydessä bussissa istuessasi et kiinnitä kaikkiin matkustajiin huomiota, olet omissa oloissasi. Kokoushuoneen tunnelma voi olla arvovaltaisen jännittynyt ja yrität parhaasi mukaan selvitä siitä kunnialla. Kavereiden kanssa iltaa istuessasi saat heittää "virkapukusi" nurkkaan, hullutella ja olla täysin oma itsesi. Kaverit eivät virheistäsi ja puutteistasi välitä - ainakaan ei pitäisi.

Toisten ihmisten läsnäolo vaikuttaa siis käyttäytymiseen eri tavoin tilanteesta, ajasta, paikasta, seurasta ja mielentilasta riippuen.

Oppiaste:Lukio Aine: Psykologia Vuosi: 2009 Sanoja: 183 Arvosana: 4/6
Tehtävä:Miten toisten ihmisten läsnäolo vaikuttaa käyttäytymiseen? Käyttäjien arvosana: 7/10
Kirjoittaja:ihcalis
Korjaamaton aine
Tekstiversio
Virheet punaisella, kommentit oranssilla. Vie hiiri merkityn kohdan päälle lisätietoa varten.
Arvostele aine:
Kommentoi ainetta
Nimimerkki:
Kommentti: